کمر درد|علائم و نشانه کمردرد|10 راه تسکین درد کمر
درد در قسمت پایینی کمر عبارت است درد در قسمت پایینی کمر معمولاً ناشی از گرفتگی عضلانی . این درد اغلب با سیاتیک (دردی که از کمر به باسن و از آنجا به پا تیر می کشد) همراه است .
شروع درد ممکن است بلافاصله پس از یک فعالیت سنگین یا وارد شدن ضربه باشد، یا اینکه چند ساعت بعد باشد. علایم به صورت یک چرخه یکدیگر را تشدید می کنند. اول اسپاسم عضلانی رخ می دهد که ایجاد درد می کند، و درد نیز باعث بیشتر شدن اسپاسم عضلانی می شود.
علائم نشانه ها
کمر درد و درد پشت بدن انواع گوناگونی دارد، بعضی نشانه ها نظیر تب، به تازگی ضربه دیدن، کاهش وزن، سابقه ابتلا به سرطان و علائم عصبشناختی چون کرختی، ضعف یا بیاختیاری (خروج ناخواسته ادرار) مبین این نکتهاند که علت کمردرد جدیتر است . درد کمر و پشت بدن معمولاً با علائم دیگری همراه است که در تشخیص علت آن راهگشا هستند. در زیر به چند مورد از این علائم اشاره میکنیم:
رگ به رگ شدن یا کشیدگی: درد کمر معمولاً فردای انجام یک فعالیت سنگین و وارد شدن فشار به آن آغاز میشود. عضلههای پشت، باسنها و کشالههای ران غالباً خشک و دردناک میگردند و با لمس یا فشار دادن قسمتهایی از پشت بدن، بیمار احساس درد میکند.
فیبرومیالژیا: درد علاوه بر پشت و کمر قسمتهای دیگری از بدن را نیز درگیر میکند و گردن، شانهها، زانوها، آرنجها و بالاتنه سفت و خشک میشوند. درد ممکن است فراگیر یا جانکاه باشد و خشکی کمر غالباً صبحها تشدید میشود. بیماران معمولاً از احساس خستگی فراوان، به ویژه خستگی پس از بیدار شدن از خواب، شکایت دارند و لمس قسمتهایی از بدنشان، موسوم به نقاط حساس، منجر به بروز درد میشود.
آرتروز فرساینده ستون فقرات: این بیماری در کنار کمر درد باعث خشکی بدن میشود، خم شدن را دشوار میسازد. آرتروز کمر معمولاً در سنین بالا بروز مییابد و در طول سالیان پیشرفت میکند.
آرتروز التهابی شامل اسپوندیلیت انکیلوزان و عارضههای مرتبط: کمر درد در این اختلالها با سفتی صبحگاهی پشت بدن، مفصلهای ران یا هر دو همراه است. به علاوه گاهی گردن یا قفسه سینه نیز خشک میشود و بیمار احساس خستگی مفرط میکند. از دیگر مشخصههای این قبیل بیماریها میتوان پسوریازیس یا صدفک(نوعی بیماری پوستی)، درد و قرمزی چشم یا اسهال را نام برد که بسته به نوع اختلال دامن زننده به کمر درد بروز مییابند. این گروه از بیماریها به ندرت باعث کمر درد میشوند.
پوکی استخوان: مشخصه بارز این عارضهی رایج باریک و ضعیف شدن استخوانها و در نتیجه سهولت شکستن آنها است و در میان زنان یائسه شیوع بیشتری دارد. زمانی که مهرهها در اثر شکستگی به هم فشرده میشوند، علاوه بر کمر درد، بدن بیمار خمیده میشود یا قوز درمیآورد. پوکی استخوان دردناک نیست مگر آن که استخوانی شکسته باشد.
سرطان استخوانهای ستون فقرات یا ساختارهای مجاور: بیمار از کمر درد مداوم رنج میبرد و دردش هنگام دراز کشیدن تشدید میشود. اگر سرطان در اعصاب نخاعی کنترل کنندهی مثانه و روده منتشر شود، به بیاختیاری (از دست دادن کنترل) روده یا مثانه میانجامد.
برجستگی دیسک: افراد مبتلا به بیماریهای جدی دیسک کمر گاهی اوقات از درد شدید کمر رنج میبرند. چنانچه دیسک کمر به عصب فشار بیاورد، درد در یک پا منتشر میشود. این درد پا در اثر خم شدن یا چرخیدن تشدید میشود. دیسکی که دچار فتق شده به عصب فشار میآورد.
تنگی مجرای نخاع: پاها، کمر و پشت بدن دچار درد، کرختی و ضعف میشوند. علائم هنگام ایستادن یا راه رفتن تشدید میگردد، اما زمان نشستن یا خم شدن به جلو تسکین مییابد.
پیلونفریت (التهاب لگنچه و کلیه): بیماران مبتلا به عفونت کلیه معمولاً دچار کمر درد ناگهانی و طاقتفرسایی دقیقاً زیر دندهها در پشت بدن میشوند که ممکن است از یک سمت بگذرد و به پایین ناحیه شکمی یا گاهی اوقات پایین کشاله ران نیز سرایت کند. تب بالا، احساس سرما و لرزیدن، حالت تهوع و استفراغ از دیگر علائم این بیماری به شمار میآیند. گاهی رنگ ادرار تیره و خونآلود است یا بوی بسیار ناخوشایند وقوی دارد. تکرر ادرار یا احساس درد و ناراحتی هنگام ادرار کردن از دیگر علائم مرتبط با مثانه هستند.
تشخیص
در ابتدا پزشک پرسشهایی را در زمینه علائم و سابقه پزشکی مطرح میکند، سپس عضلههای پشت بدن و ستون فقرات را معاینه میکند و جهت تشخیص درد، ضعف یا التهاب عضلانی، سفتی، خشکی، کرختی یا واکنشهای غیرطبیعی بدن بیمار را به شیوههایی خاص حرکت میدهد. برای مثال اگر بیماری از مشکل دیسک رنج میبرد، احتمالاً هنگام بالا بردن مستقیم پا کمرش درد خواهد گرفت. پزشک معمولاً بر مبنای علائم و معاینه فیزیکی میتواند مشکل را به درستی تشخیص دهد.
بااین وجود، پزشک در صورت بروز کمر درد تنها میتواند بگوید که مشکل جدی و خاصی وجود ندارد. چنانچه پزشک تشخیص دهد که علت کمر درد به رگ به رگ شدن و کشیدگی و گرفتگی عضلات کمر، بارداری، چاقی یا هر دلیل بدون فوریت دیگری مربوط است، نیاز به انجام آزمایشهای بیشتر نخواهد بود. اما اگر پزشک احتمال دهد که عارضهای جدیتر و وخیمتر مهرهها یا اعصاب ستون فقرات را درگیر کرده است، به ویژه در صورت بیش از ۱۲ هفته ادامه داشتن کمر درد، انجام یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر ضرورت مییابد:
پرتونگاری (اشعه ایکس) کمر و پشت بدن
آزمایش خون
آزمایشهای ادرار
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام. آر. آی.) ستون فقرات
مقطعنگاری رایانهای (سی. تی. اسکن)
بررسیهای هدایت عصبی و الکترومیوگرافی (عضلهنگاری برقی) به منظور تعیین آسیب اعصاب، عضلهها یا هر دو.
اسکن استخوان به ویژه در صورت سابقه ابتلا به سرطان
تقریبا اکثر مردم در طول زندگی، کمردرد را تجربه کرده اند. راه های ساده ای برای جلوگیری از کمردرد وجود دارد که در این مطلب بیان می شود.
کمر درد که برای عده زیادی از مردم هم اتفاق می افتد ناشی از گرفتگی عضلات کمر و فشار به ستون فقرات است، این درد اغلب با سیاتیک همراه است .راه های زیادی برای درمان کمر درد وجود دارد و اگر هیچ یک از این کارها موثر نباشد باید اقدام به جراحی کرد.
درمان کمر درد شدید (حاد)
کمر دردی که تنها به مدت شش هفته به طول بیانجامد، به عنوان کمر درد شدید (حاد) شناخته می شود. این کمر درد به شکل های سوزش، کوفتگی، تیر کشیدن، تیز یا کند، واضح یا مبهم احساس می شود. شدت این کمر درد ممکن از میزان خفیف تا سطح شدید در نوسان باشد. همچنین، کمر درد شدید حتی بر نواحی لگن و ران و قسمت باسن بیمار تأثیر گذار است. ورزش برای کمر درد بی شک یکی از بهترین روش ها برای بهبود کمر درد است.
کمر درد می تواند ناشی از فعالیت بیش از حد و یا آسیب خاصی باشد اما در اغلب اوقات بدون مشخص بودن منشأ دقیقی ایجاد می شود.افزایش بیش از حد گودی کمر میتواند یکی دیگر از ععل کمر درد باشد که فورا باید موارد ایمنی را برای درمان گودی کمر انجام داد تا در اینده دچار مشکلات بدی برای سلامت خود نشویم. در برخی از موارد درد پایین کمر به صورت ناگهانی ایجاد می شود و یا به صورت تدریجی گسترش پیدا می کند.
افراد مبتلا به قوس کمر اغلب دارای گودی آشکار در ناحیه کمر خود هستند. هنگامی که به این افراد از پهلو نگاه می شود، کمر آنها شکل حرف سی (C) را دارد. علاوه بر این، افراد دچار گودی کمر دارای ظاهری می باشند که به نظر می رسد شکم و باسن آنها به یکدیگر چسبیده است. ساده ترین راه برای کنترل و از بین بردن گودی کمر ، دراز کشیدن به پشت بر روی یک سطح سخت است. در این حالت شما باید بتوانید انگشتان دست خود را در زیر کمر فرو کنید و پس از وارد کردن انگشتان، فضای زیر کمر تقریباً بطور کامل پر شود. در صورتی که فرد دچار گودی کمر باشد، پس از فرو کردن انگشتان دست در زیر ناحیه کمر، بین دست و کمر فضای اضافی وجود خواهد داشت.
درد شروع شونده از کمر یا باسن که در امتداد مسیر عصب سیاتیک رو به پایین در پشت ران تا پایین پا پخش میشود میتواند درد کمر را افزایش دهد. 80درصد انسان ها حداقل یک بار کمر درد شدید را در طول زندگی خود تجربه کرده اند. هر دوره ای از زندگی که در نظر بگیرید 15 درصد افراد دچار کمر درد شدید شده اند. به این ترتیب علایم کمر درد شدید و دیسک کمر به عنوان بخشی از تجربیات زندگی افراد در نظر گرفته می شود. که می توان با استفاده از فیزیوتراپی و ورزش کمر درد به درمان و بهبودی آن کمک کرد.
علائم و نشانه ها
کمر درد شدید تا حدودی خطرناک می باشد. علائم کمر درد عمدتاَ چندان مشکل ساز و خطرناک نمی باشند. اگر دیسکی از کمر آسیب دیده باشد و حتی پاره شده باشد ممکن است بدون عمل جراحی بهبود یابد. این نوع از کمر درد به ندرت به خاطر فرآیند های خطرناکی همچون، شکستگی استخوان و شکستگی مهره کمر، عفونت و یا سرطان به وجود می آید. کمر درد شدید در افراد بالای 50 سال، افراد با سابقه سرطان، یا تب شدید، در افراد دیابتی، مصرف کنندگان مشروبات الکی و دارو های کورتیکواستروئیدها، همچنین افراد دارای پوکی استخوان بسیار شایع است. انواع شکستگی مهره ستون فقرات وجود دارند که در ادامه می خوانید:
– شکستگی crush یا له شدن و خورد شدن مهره : در این نوع شکستگه در تمامی مهره شکستگی ایجاد می شود و نه فقط لبه جلویی مهره .
– شکستگی burst یا شکستگی انفجاری و فروپاشی مهره : در این نوع شکستگی ، کاهش ارتفاع مهره هم در قسمت جلویی و هم عقبی مهره است. (در حالت معمول قسمت جلویی فشرده می شود و ارتفاع آن کم می شود) این نوع شکستگی ممکن است به لحاظ مکانیکی ناپایدار باشد و منجر به بدشکلی ستون فقرات و مشکلات عصبی( با وارد کردن فشار به نخاع) شود.
اگر علائمی از درد زانو، احساس ضعف و یا سختی در کنترل مثانه یا شکم وجود داشته باشد، نشانه این است که انجام معاینات پزشکی امری ضروری است. بسیاری از مشاغل فشار جسمی سنگینی را به افراد وارد میکنند و انجام مداوم حرکات بلند کردن، کشیدن، خم شدن یا چرخیدن میتواند علت دیسک کمر باشد. بلند کردن اشیاء به شیوه ایمن و رعایت تکنیکهای مناسب حرکت از آسیب دیدن کمر جلوگیری خواهد کرد. اگر کمر درد علائم دیسک کمر بیش از شش ماه به طول بیانجامد باید به پزشک و متخصص ستون فقرات مراجعه نمود و معاینات پزشکی را انجام داد.
علت کمر درد شدید
در اغلب اوقات شناسایی منشأ مشخصی برای علت کمر درد شدید کاری دشوار است. در حقیقت، این نوع درد می تواند از نواحی مختلفی از بدن همچون ماهیچه ها، بافت همبند نرم، رباط ها، غضروف ها و کپسول های مفصلی و رگ های خونی نشأت گرفته باشد. به هر حال؛ پارگی دیسک کمر ، سیاتیک ،کشیدگی، تنگی کانال نخاعی ،اتساع، قوس کمر و یا رگ به رگ شدن این بافت ها؛ و نیز پارگی حلقوی (پارگی کوچک که در ناحیه بیرونی دیسک بین مهره ها رخ می دهد) می توانند از علل کمردرد باشند . حتی اگر میزان آسیب بافت ها ناچیز باشد و سریعاً ترمیم یابند اما میزان کمر درد ایجاد شده بسیار شدید می باشد.
صرف نظر از این که بافت آسیب دیده می تواند علت کمردرد باشد، مجموعه از اتفاقات نیز در جریان این آسیب دیدگی سبب افزایش شدت کمر درد می گردند. به عنوان مثال؛ بدن در پاسخ به آسیب دیدگی بافت انواع مختلفی از مواد شیمیایی را آزاد می کند. به این ترتیب؛ این مواد شیمیایی تارهای عصبی حساس به درد را تحریک می کنند و درنتیجه باعث ایجاد احساس درد در آن ناحیه می شوند. برخی از این مواد شیمیایی نیز از طریق ایجاد التهاب و تورم علت درد کمر می شوند. افزون بر این، مواد شیمیایی که باعث ایجاد تورم شده اند ممکن است با بازخورد و ارسال سیگنال های بیشتر درد باعث شوند که تورم همیشگی در قسمت آسیب دیده مشاهده شود. التهابات ناشی از مواد شیمیایی به مدت چندین روز و حتی هفته وجود دارند.
گرفتگی عضلانی (اسپاسم) در بافت ها می تواند باعث تغییر ستون فقرات شود (تغییر ستون فقرات به این معناست که بخشی از بدن به یک سمت کج شود)، این امر نیز سبب عدم هماهنگی عضلات می گردد. افزون بر این، در هنگام گرفتگی عضلانی مواد غذایی موجود در خون نمی توانند به ناحیه آسیب دیده برسند که به نوبه خود سبب کاهش انتقال و تأمین اکسیژن و مواد مورد نیاز می شود. نتیجه امر این که، مکانیسم هایی که از ایجاد التهاب جلوگیری می کنند دچار اختلال می شوند و زمینه برای التهاب در ناحیه آسیب دیده فراهم می گردد.
کمر درد در بارداری دردهای خفیف تا متوسطی است که به دلیل فشردگی و تحت فشار قرار گرفتن عصبها (که به عنوان سیاتیک شناخته میشوند) در ناحیه پایین و بالای کمر ایجاد میشود، این دردها بر روی مهرههای ستون فقرات فشار اضافی ایجاد میکند که به آن فتق دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک کمر گفته میشود.
حدود 80 درصد از زنان باردار حداقل یکبار دچار کمردرد میشوند و بیش از نیمی از این درد ها در سه ماه آخر بارداری ایجاد میشوند. البته در غالب موارد مدت این دردها کوتاه است. با این حال در 30 درصد موارد شدت درد به حدی است که فعالیت های روزانه را محدود میکند. کمردرد بارداری در افراد زیر بیشتر دیده میشود
زنان چاق
بارداری های مکرر
سابقه کمردرد در بارداری های قبلی
شدت کمردرد بارداری در زنان جوان بیش از زنان مسن تر است.
ورزش نکردن، ابتلا به برخی بیماری ها و سیگار کشیدن از دیگر عوامل خطری است که شما را بیشتر در معرض ابتلا به کمردرد قرار می دهد.
تشخیص
در اغلب اوقات نیازی به چنین آزمایش هایی نیست. اما اگر افرادی که دارای ترومای شدید هستند، یا افراد بالای 50 سال باشد، یا سابقه سرطان، تب، دیابت و دیگر مشکلات پزشکی داشته باشند، همچنین معتادان، افراد دارای اختلالات در کارکرد مثانه و روده، یا دچار درد های شبانه و پوکی استخوان ؛ این نوع درد (کمر درد شدید) دیده شود انجام آزمایش های عکس برداری می تواند در روند درمان کمردرد کار ساز باشد.
انواع مختلفی از آزمایش های عکس برداری در تشخیص کمردرد وجود دارد که عبارتند از: اشعه ایکس، عکس برداری از استخوان، سی تی اسکن، و ام آر آی. انتخاب هر یک از این آزمایش ها بسته به شرایط و وضعیت پزشکی بیمار دارد. توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که تشخیص نهایی بر اساس ترکیبی از سوابق پزشکی، معاینات پزشکی و آزمایش های تشخیصی صورت می گیرد و نه فقط بر اساس آزمایش های عکس برداری.
خبر خوب این که حتی اگر منشأ کمر درد شدید مشخص نباشد، پس از مدتی این کمر درد تسکین پیدا می کند و بافت های آسیب دیده به حالت اولیه خود باز می گردند. پنجاه درصد از بخشی های آسیب دیده در دو هفته اول به طور کامل التیام پیدا می کنند. پس از گذشت شش هفته نیز از 80 درصد کمر درد کاسته شده است. متأسفانه مدت و شدت کمر درد در یک ناحیه را نمی توان بر اساس محل و میزان آسیب دیدگی، و یا حتی شدت اولیه درد پیش بینی نمود. کمر درد در اولین روز های آسیب دیدگی می تواند بسیار آزار دهنده باشد اما، پس از مدتی تنها علائم خفیفی از کمردرد احساس خواهد شد. هر چند در بیش از 30 درصد افراد ممکن است کمر درد طولانی مدتی گزارش شود.
پیشگیری
انجام نرمشهای تقویت کننده پشت و کمر و اجتناب از فعالیتهای آسیب زننده به این بخش از بدن میتواند در پیشگیری از بروز گونههایی از کمر درد و درد پشت مؤثر باشد. بعضی از این اقدامهای پیشگیرانه مفید عبارتاند از:
حفظ حالت اندامی مناسب
خوابیدن به پشت یا به یک سمت و در صورت امکان قرار دادن بالش زیر زانو
ورزش کردن منظم و انجام نرمشهای کششی قبل و بعد از ورزش
انجام حرکتهای کرانچ (چربیسوز) شکمی برای تقویت عضلههای شکمی نگهدارندهی کمر. همچنین پیادهروی یا شنای منظم به تقویت کمر کمک میکند.
همواره برای بلند کردن اشیاء در موقعیت نشسته (چمباتمه) قرار بگیرید و بخش اعظم سنگینی را بر روی مفصلهای ران و پاها بیاندازید. از بلند کردن، چرخیدن و خم شدن همزمان خودداری کنید.
از نشستن یا ایستادن طولانی مدت که باعث کمر درد می شود، خودداری کنید.
کفشهایی با کفی نرم و پاشنههایی با ارتفاع کمتر از یک یا یک و نیم اینچ بپوشید.
جهت پیشگیری از پوکی استخوان روزانه مقدار کافی کلسیم و ویتامین D مصرف کنید تا نیازهای غذایی گروه سنی خود را تأمین کنید. ورزشهای تحمل وزن را طبق یک برنامه روزانه انجام دهید. از مصرف دخانیات اجتناب کنید و میزان نوشیدنی الکلی را محدود کنید. اگر بانویی هستید که در آستانه یائسگی قرار دارید، با پزشک معالج خود در مورد انجام آزمایشهایی برای تعیین ابتلا به پوکی استخوان و تجویز داروهای مؤثر در پیشگیری از این عارضه یا برگشتپذیری آن صحبت کنید.
در صورت ابتلا به کمر دردی که با استراحت و درمان های اولیه بهبود نمی یابد حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت کمر درد تشخیص داده شود. برای اکثر بیماران درمان های غیر جراحی مانند دارو، حرکات اصلاحی کمر درد،فیزیوتراپی، تزریق و... نتیجه بخش می باشد و درد را کاهش می دهد
عللی که باعث ایجاد کمر درد می شوند شامل:
بلند کردن وزنه های سنگین به شکلی نا مناسب
فعالیت های سنگین ناگهانی
پرت شدن از بلندی، تصادف، ورزش های حرفه ای یا سنگین
وضعیت بد هنگام خوابیدن یا لمیدن
بد نشستن و بد ایستادن
طولانی خم شدن به سمت جلو
نگه داشتن گوشی تلفن با شانه (کسانیکه به خاطر شغلشان این کار را هر روز و طولانی مدت انجام می دهند.)
حمل کیف یا کوله سنگین وزن یا به مدت طولانی
کشیدگی و صدمه دیدن عضلات کمر
شکستگی ستون فقرات
سرطان ستون فقرات
سیاتیک
فتق دیسک
تنگی کانال نخاعی
انواع آرتروز
شرایط فیزیکی که می توانند منجر به کمر درد شوند عبارتند از:
ضعف عضلانی
اضافه وزن
بارداری
عوامل افزایش دهنده خطر
عوامل خطر بیومکانیک
شغل های مستلزم پشت میز نشینی
باغبانی و سایر کارهای مشابه (مزرعه داری و غیره )
شرکت در فعالیت های ورزشی و نرمشی ، به خصوص اگر به طور نامنظم باشد.
درمان کمر درد
آزمایشات تشخیصی ممکن است شامل آزمایش خون برای بررسی وجود بیماری زمینه ساز، عکس ساده از ستون فقرات ، سی تی اسکن ، یا ام .آر.آی باشند.
از تشک سفت استفاده کنید (در صورت لزوم ، یک تخته زیر تشک خود بگذارید).
گذاشتن کیسه یخ یا انجام ماساژ سرد، یا گذاشتن حوله گرم یا شیشه آب گرم ، روی ناحیه ای که درد دارد.
استفاده از وسیله مخصوص حمایت از کمر
استراحت
بیمار باید چند روز در منزل استراحت کند. البته استراحت بیش از دو روز ممکن است به علت ایجاد مشکلات روحی و به علت کاهش قدرت انقباضی عضلات کمر، درد را بیشتر کند. همچنین با استراحت طولانی مدت، خطر لخته شدن خون در ساق پا افزایش میابد پس فرد دچار کمردرد باید هرچه زودتر فعالیت معمول روزانه را شروع کند.
استراحت در رختخواب به مدت طولانی تر بستگی به شدت بیماری دارد. تحقیقات اخیر نشان داده اند که برای مشکلات کمر، فعال ماندن بهتر از استراحت طولانی مدت در رختخواب است . برای 2-1 روز در وضعیتی که راحت هستید استراحت کنید. به پشت بخوابید و یک بالشت زیر زانو های خود بگذارید تا کمی خم شوند یا به پهلو بخوابید و یک بالشت بین پاهایتان بگذارید. برای مدت طولانی در یک وضعیت نخوابید. هر 3-2 ساعت حدود 20-10 دقیقه قدم بزنید و دوباره دراز بکشید.
هر 3-2 ساعت یکبار کمرتان را به مدت 20-15 دقیقه گرم کنید. با کیسه آب گرم یا حوله برقی. دوش آب گرم هم مفید است. برای بعضی افراد سرد کردن بهتر از گرم کردن موجب کاهش درد میشود. میتوانید به همین تعداد و مقدار ذکر شده محل درد را سرد کنید و امتحان کنید که آیا سرد کردن موضع برای شما مفید است یا خیر. معمولا وقتی بعد از یک فعالیت بدنی شدید کمردرد ایجاد میشود در چند روز اول سرد کردن محل درد مفید است و بعد از گذشت چند روز ممکن است گرما مفیدتر باشد.
دارو
پزشک معالج از داروهای ضد التهاب مانند بروفن یا سلکسیب و از داروهای شل کننده عضلانی برای کاهش درد استفاده میکند. گاهی اوقات لازم میشود پزشک معالج علائم بیماری را با تزریق کورتیکوستروئید در کمر شما کاهش دهد. این کار معمولاً در صورتی انجام میشود که بعد از گذشت شش هفته از انجام اقدامات ذکر شده قبلی مشکلات بیمار همچنان باقی باشد. تزریق معمولاً در نیمی از موارد موفق است.
داروهایی مثل آسپیرین یا استامینوفن برای رفع دردهای خفیف ،امکان دارد داروی ضددرد قوی تر یا شل کننده عضلانی تجویز شود.
توجه :داروها باعث تسریع التیام ضایعه نمی شوند. آنها فقط به کاهش علایم کمک کنند.
فیزیوتراپی
متخصص فیزیوتراپ با اقداماتی نظیر گرم کردن، تحریک الکتریکی، استفاده از میدان های الکتریکی، کشش و دیگر تمهیدات، میتواند درد بیمار را کاهش دهد.
نرمش
بعد از کاهش علائم بیماری زیر نظر فیزیوتراپ شما نرمش های کششی و تقویتی را یاد خواهید گرفت و انجام خواهید دارد که تاثیر بسیار مهمی در درمان قطعی شما دارند. بدون انجام این نرمش ها درمان شما ناقص بوده و عارضه ممکن است بزودی عود کند. این نرمش ها باید هرچه زودتر بعد از فروکش کردن درد حاد شروع شوند.
ماساژ
ماساژ بدن را تحریک می کند تا مواد ضد درد طبیعی بنام اندورفین از داخل بدن ترشح شود؛ مسکن های طبیعی که حوصله و وضع روحی خوب را به شما باز می گردانند. اندورفین ها عامل احساس خوبی هستند که به شما دست می دهد؛ احساس سرخوشی و نشاطی که پس از یک بازی سنگین والیبال یا پس از خنده و تفریح با دوستانتان در هنگام خوردن قهوه به شما دست می دهد. در زایمان، ماساژ از آن رو اهمیت دارد که شما را به فردی که از شما مراقبت می کند نزدیک تر می سازد، خواه این فرد مامای شما باشد یا همراه شما در اتاق زایمان. لمس بدن شما توسط کسی که دوستش دارید و می خواهد به شما کمک کند در زمانی که باید از پس انقباض ها برآمده و شاید خسته یا حتی مضطرب و نگران شده اید قدرت مضاعفی به شما می دهد.
یک مطالعه نشان داده است زنانی که در هنگام زایمان ماساژ دریافت می کرده اند در مقایسه با یک گروه کنترل که کسی آنها را ماساژ نداده بود اضطراب کمتری داشتند، درد کمتری حس کرده بودند، طول مدت زایمان آنها کوتاهتر بود و افسردگی پس از زایمان نیز در آنها کمتر مشاهده شد.
فعالیت
تا حد امکان سعی کنید به کارهای روزانه یا مدرسه برسید. البته باید در بازگشت به فعالیت های عادی کاملاً با احتیاط عمل کنید. از انجام فعالیت های سنگین تا 6 هفته خودداری کنید.
پس از التیام ضایعه ، در پیش گرفتن یک برنامه وزشی منظم می تواند در پیشگیری از آسیب مجدد کمک کننده باشد.
رژیم غذایی
هیچ رژیم خاصی توصیه نمی شود. البته اگر چاقی وجود داشته باشد، توصیه می شود رژیم لاغری گرفته شود.
درمان های دیگری نیز بسته به درجه آسیب وجود دارند، مثلاً جراحی (اگر دیسک دچار مشکل شده باشد)، تحریک الکتریکی عصب ، طب سوزنی ، کفش های مخصوص ، و غیره .
اگر کمر درد دارید و این علائم را مشاهده می کنید. با یک پزشک مشورت نمایید:
احساس کرختی یا به سختی حرکت دادن دست و پا
اگر مشکلاتی در کنترل ادرار خود دارید یا بی نظمی هایی مشاهده می کنید
اگر تب و سر درد دارید و در حال پیشروی است
اگر سن شما بیش از 60 سال است و به مدت طئلانی استروید مصرف کرده اید
اگر در دست چپ یا سینه احساس درد دارید.
حامله هستید
پس از 72 ساعت و انجام خود درمانی بهبودی حاصل نشد
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار درد خفیف در قسمت پایین کمر خود هستید که علی رغم خوددرمانی ، حداقل 4-3 روز است که ادامه دارد.
اگر کمر درد شدید است یا دوباره عود کرده است .
اگر دچار علایم جدید و غیرقابل کنترل شده اید. توجه داشته باشید که داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.
10 راه تسکین درد کمر
1- خوب خوابیدن
بد خوابیدن یکی از شایعترین علل بروز کمردرد می باشد.
یک خواب آرام، خستگی عضلات و التهاب مفاصل را برطرف می کند.
برای خوب خوابیدن باید یک تخت مناسب داشته باشید و موقعیت های مختلف خوابیدن را امتحان کرده و بهترین آن را انتخاب کنید.
خوابیدن روی یک طرف بدن از انحراف ستون فقرات جلوگیری می کند. همانطور که می دانید انحراف ستون فقرات باعث کمردرد و یا بدتر شدن آن می گردد.
برخی افراد هنگام خواب، یک بالش بین زانوهای خود قرار می دهند تا راحت تر بخوابند.
2- ورزش آرام
اگر شما از کمردرد رنج می برید، نباید فقط استراحت کنید تا دردتان فروکش کند. استراحت مطلق باعث بدتر شدن کمردرد و کاهش قدرت عضلات می شود.
پس بهتر است به جای دراز کشیدن و استراحت کردن، ببینید چه حرکاتی را بدون درد می توانید انجام دهید.
آهسته راه بروید و تا جایی که دردی احساس نکنید، سرعت راه رفتن خود را زیاد کنید.
به هر حال اگر دچار کمردرد هستید، بهتر است با نظر پزشک به ورزش بپردازید.
3- کنترل وزن
اگر چاق هستید، باید بدانید که کمر شما باید وزن زیادی را تحمل کند.
کاهش وزن اضافی در افرادی که دارای کمردرد هستند، باعث بهبود درد در آنها می شود.
پس از همین امروز دست به کار شوید و وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید.
اگر شما از کمردرد رنج می برید، نباید فقط استراحت کنید تا دردتان فروکش کند. استراحت مطلق باعث بدتر شدن کمردرد و کاهش قدرت عضلات می شود
4- تحریک الکتریکی
الکترودهای دستگاهی به نام TENS بر روی پوست نصب می شوند و باعث تحریک عصبی می گردند.
این دستگاه به دو شکل عمل می کند:
- پیغام درد به مغز نمی رسد، در حالی که با استفاده از این دستگاه، پیغام درد به مغز می رسد.
- تحریک الکتریکی باعث آزاد شدن آندورفین می شود و آندورفین باعث از بین رفتن درد می شود.
قبل از استفاده از این روش، با پزشک خود مشورت کنید.
5- کایروپرکتیک و فیزیوتراپی
کایروپرکتیک، استئوپاتی (مالش استخوان) و فیزیوتراپی نیز باعث کاهش کمردرد می شوند.
6- یوگا
یوگا از سه طریق به بهبود کمردرد کمک می کند:
- شل کردن سفتی عضلات و تاندون ها و برقراری تعادل
- افزایش آگاهی بدن
- بهبود تنفس و جنبش مایع دیافراگم
تنفس عمیق در یوگا باعث آرامش اعصاب می شود و درد عضلات کمر را از بین می برد.
7- داروهای مسکن
مسکن ها را برای مدت کوتاه می توان مصرف کرد. آسپیرین، ایبوپروفن و استامینوفن از پرمصرفترین داروهای مسکن می باشند.
عوارض احتمالی این داروها عبارتند از: مشکلات معده و کبد.
8- مکمل ها
بهترین مکمل ها برای رفع کمردرد عبارتند از:
- گلوکزآمین 500 میلیگرمی، سه بار در روز
- روغن تخم کتان به مقدار 2 قاشق چایخوری در روز
- کلسیم و منیزیوم به مقدار لازم
- روی 50 میلیگرم هر روز
-ویتامین ث 2000 میلیگرم هر روز
لازم به ذکر است که قبل از مصرف این مکمل ها باید با پزشک خود مشورت کنید.
9- کمپرس سرد و گرم
سرمادرمانی باعث بهبود التهاب و کاهش ورم می گردد.
در حالی که گرمادرمانی برای کاهش گرفتگی عضلات به کار می رود.
برخی مواقع، گرمای مرطوب بهتر می باشد، اما باید از گرمای خشک بپرهیزید، زیرا باعث از بین رفتن آب بافت ها می گردد و بهبودی را به تاخیر می اندازد.
10- آب درمانی
این درمان مبتنی بر ورزش کردن در آب گرم می باشد و فشار کمتری را به مفاصل وارد می کند. عضلات را قوی می کند، عضلات را شل می کند، تنش ها را از بین می برد و افزایش جریان خون را باعث می شود.